“Φροντίστε τα μάτια σας κατά την εργασία”

Φροντίστε τα μάτια σας κατά την εργασία είναι το θέμα της καμπάνιας για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης όπως αυτό καθορίσθηκε από την Διεθνή Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης.

Σίγουρα, η φροντίδα της όρασής σας είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν εργάζεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον υπολογιστή.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να προστατεύσετε τα μάτια σας:

Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20: Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι σε απόσταση 20 μέτρων για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτό βοηθά στη μείωση της καταπόνησης των ματιών.

Προσαρμόστε την οθόνη σας: Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας έτσι ώστε να βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χεριού από τα μάτια σας και το πάνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών σας ή λίγο κάτω από αυτό.

Μειώστε την αντανάκλαση της οθόνης: Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας δεν είναι πολύ φωτεινή. Χρησιμοποιήστε ένα ματ φίλτρο οθόνης, εάν είναι απαραίτητο, και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις φωτεινότητας και αντίθεσης σε ένα άνετο επίπεδο.

Ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας: Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών βοηθά στην ενυδάτωση των ματιών σας και στην πρόληψη της ξηρότητας.

Διατηρήστε τον κατάλληλο φωτισμό: Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας είναι καλά φωτισμένος. Αποφύγετε τον έντονο φωτισμό από ψηλά ή την υπερβολική αντανάκλαση από τα παράθυρα. Χρησιμοποιήστε ρυθμιζόμενες λάμπες γραφείου για τον έλεγχο του φωτισμού.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή στάση του σώματος: Καθίστε ίσια και τοποθετήστε την οθόνη σας στο ύψος των ματιών σας για να μειώσετε την καταπόνηση του αυχένα και της πλάτης σας.

Διατηρείτε την οθόνη σας καθαρή: Η σκόνη και οι μουτζούρες στην οθόνη σας μπορεί να δυσκολεύουν την όρασή σας, οδηγώντας σε αυξημένη καταπόνηση.

Χρησιμοποιήστε φίλτρα μπλε φωτός: Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης φίλτρων μπλε φωτός ή γυαλιών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της καταπόνησης που προκαλούν οι οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως.

Κάντε τακτικά διαλείμματα: Απομακρυνθείτε από την οθόνη σας κάθε ώρα για λίγα λεπτά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τα μάτια σας και να μειώσετε την καταπόνηση.

Μείνετε ενυδατωμένοι: Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Να κάνετε τακτικές εξετάσεις των ματιών σας: Εάν χρησιμοποιείτε συχνά οθόνες, ο τακτικός έλεγχος των ματιών είναι σημαντικός για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα εγκαίρως.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις της οθόνης: Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου και την αντίθεση, αν αυτό σας διευκολύνει να διαβάζετε χωρίς να κουράζεστε.

Θυμηθείτε, αν αντιμετωπίζετε επίμονη δυσφορία, πόνο ή προβλήματα όρασης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο. Μπορούν να σας δώσουν συγκεκριμένες συμβουλές προσαρμοσμένες στην περίπτωσή σας.

Leave a reply