Οκτώβριος – Μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, με την ροζ κορδέλα να συμβολίζει την ελπίδα για θεραπεία. Αν είστε 20, 30, 40 ή ακόμη και 50 και δεν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μπορεί να νομίζετε ότι αυτός ο Οκτώβριος δεν έχει καμία σχέση με εσάς. Το θέμα, όμως, μας αφορά όλους!

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός μετά την εμμηνόπαυση και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του μαστού μπορεί να μην παρουσιάσει σημάδια ή συμπτώματα.

Παρ’ολα αυτά, εάν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι σοβαρό:

1. Ένα εξόγκωμα στο στήθος

2. Αλλαγή στο μέγεθος και το σχήμα του μαστού

3. Ερεθισμός της θηλής

4. Εισολκή της θηλής (θηλή που γυρίζει προς τα μέσα)

5. Έκκριμα (υγρό) από τη θηλή

Μπορώ να κάνω κάτι για να τον προλάβω;

Κάνοντας προληπτικό έλεγχο. Η τακτική αυτοεξέταση, η κλινική εξέταση και η ετήσια μαστογραφία μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση ενός πρώιμου, μικρού μεγέθους καρκίνου ή ακόμα και προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Αλλαγή στον τρόπο ζωής. Η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η τεκνοποίηση σε νεαρή ηλικία, η αποφυγή έκθεσης σε άσκοπη ακτινοβολία και η αποφυγή της χρήσης ορμονών μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οικογενειακό / Ατομικό ιστορικό. Η συγγένεια α’ βαθμού με ασθενείς που έχουν νοσήσει, όπως, επίσης, και η ίδια η γυναίκα που έχει διαγνωστεί με καρκίνο στον ένα μαστό στο παρελθόν, αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα και συστήνεται παρακολούθηση.

Leave a reply