Υπεριδρωσία
Η υπεριδρωσία είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες.
Χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: α). την πρωτοπαθή εστιακή και β). τη δευτεροπαθή γενικευμένη υπεριδρωσία.
ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΕΣΤΙΑΚΗ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ
Πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία καλείται η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα σε κάποιες περιοχές του σώματος (μασχάλες, πέλματα, παλάμες και πρόσωπο) και η οποία δεν συνδέεται με υποκείμενες ασθένειες, ενώ επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων. Ενδέχεται να επιδεινωθεί από συναισθηματικές διαταραχές, αφού αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα τη διέγερση των μεταγαγγλιακών χολινεργικών ινών.
Η αιτία που την προκαλεί είναι άγνωστη, αλλά μάλλον πρόκειται για υπεδραστηριότητα του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο νευρώνει τους ιδρωτοποιούς αδένες και μάλιστα τους εκκρινείς. Το άγχος και η αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας είναι δύο παράγοντες που εντείνουν το πρόβλημα της υπερέκκρισης του ιδρώτα.
ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ
Η Δευτεροπαθής γενικευμένη υπεριδρωσία εμφανίζεται σε μεγάλα τμήματα του σώματος, ενώ συχνά εκδηλώνεται και στη διάρκεια του ύπνου. Ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές, όπως η θυρεοτοξίκωση, ο διαβήτης, η υπογλυκαιμία και η εμμηνόπαυση, νεοπλάσματα και παρανεοπλαστικές εκδηλώσεις, όπως νόσος Hodgkin, μυελοϋπερπλαστικές παθήσεις, λοιμώξεις, καρδιαγγειακά επεισόδια, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σύνδρομα στέρησης, αλλά και νευρολογικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν γενικευμένη υπεριδρωσία.
Επιπρόσθετα, η δευτεροπαθής υπεριδρωσία συνήθως παρουσιάζεται στην ενήλικη ζωή ή μπορεί να αρχίσει έπειτα από ένα ατύχημα, κρυοπάγημα ή την έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής.
ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
• Η υπεριδρωσία μπορεί να αντιμετωπιστεί.
• Πριν την επίσκεψή του ασθενούς στο Δερματολόγο, προτείνεται να κρατήσει «ημερολόγιο εφίδρωσης» για λίγες εβδομάδες.
• Ο πάσχων πρέπει να χρησιμοποιεί αντιιδρωτικό και όχι αποσμητικό προϊόν, το οποίο εφαρμόζει σε στεγνό και καθαρό δέρμα το βράδυ, μετά το νυκτερινό μπάνιο και πριν την κατάκλιση. Αναφορικά με τη συχνότητα χρήσης, ακολουθούνται οι οδηγίες του Δερματολόγου.
• Όσοι εκδηλώνουν υπεριδρωσία στα πέλματα των ποδιών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων όπως η επιδερμοφυτία των μεσοδακτυλίων πτυχών. Συνιστάται η χρήση παπουτσιών από φυσικά υλικά, τα οποία καλό είναι να εναλλάσσονται και επίσης η χρήση καλτσών που κρατούν την υγρασία μακριά από το δέρμα.
ΘΕΡΑΠΕΙA
Η θεραπεία της υπεριδρωσίας περιλαμβάνει τοπικές μεθόδους ή φάρμακα, ενέσιμα, όπως Άλατα αλουμινίου σε συγκέντρωση 20-25% και Ιοντοφόρεση, και συστηματικώς χορηγούμενα φάρμακα και θεραπείες, όπως Αντιχολινεργικά φάρμακα και Ενέσεις.
ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Leave a reply